• 70 11 13 00
 • Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

SERMI certificering

VIDEO MED FORKLARING

ThomasKrebs_forklaring_SERMI
Se en video
som vores direktør har indspillet, der forklarer dig SERMI og hvad det betyder for dig.

SKAD gør opmærksom på, at sermi.dk er én af mulighederne, for at opnå certificering.
For mere information omkring andre muligheder for certificering af danske værksteder, se SERMI EU hjemmesiden.

Vores materiale, herunder videoen, blev fremstillet, hvor sermi.dk endnu var den eneste mulighed for at opnå SERMI-certificering. Danske værksteder står det frit, at vælge den CAB, de føler er rigtig for dem.

 

SERMI funktion

Hvad er SERMI?

SERMI er en organisation indenfor EU, der skal sikre frie værksteder og andre virksomheder i autobranchen, at få adgang til tyveri- og sikkerhedsrelevante informationer ifm. service, reparation og vedligeholdelse af køretøjer (RMI).

EU har vedtaget SERMI loven under EU-forordningen 2018/858, der trådte i kraft i Danmark 1. februar 2024. 

Det betyder, at bilproducenterne efter denne dato har lov til at lukke for adgang til disse informationer, kodning, programmering og online kalibrering, såfremt man ikke er SERMI certificeret. Bilproducenterne vil dog løbende herefter implementere SERMI, så det kan godt være, at man ved nogle mærker fortsat kan komme ind uden SERMI, men det vil kun være i en kortere tidsperiode.

En SERMI-certificering kan principielt ligestilles med en EU-autorisation og bekræftelse på, at virksomheden er legitim, har ”rent mel i posen” og overholder gældende lovgivning – altså er ikke kriminel og har heller ikke kriminelle ansatte. Det er ikke forbudt at markedsføre sig med dette faktum.

 

Hvem skal have og hvem får lov til at få SERMI?

Alle, der reparerer og servicerer biler, herunder også de virksomheder, der bistår værksteder med programmering, kodning mv. Bilforhandlere har også behov for SERMI på fremmedmærker. Ophuggere og andre kan også være berørte.

Medarbejderne, der skal autoriseres til at få adgang til bilproducentens SERMI begrænset server, skal kunne dokumentere mindst 2 års praktisk arbejde indenfor fagene mekanik, karrosseri, autoteknik eller autoelektro. Dvs. en faglært person med mindst 2 års praktisk erfaring.

 

SERMI-certificering i Danmark

Gennem flere år har SKAD arbejdet for, at danske værksteder kunne certificeres iht. EU-loven. Helt op til foråret 2023 viste det sig, at der ikke var en dansk SERMI CAB i sigte. DANAK har meddelt SKAD, at der ikke var ansøgninger på dette tidspunkt.

SKAD har gennem sit arbejde indenfor EU, etableret en aftale med den første EU akkrediterede CAB - Treffco AB i Lund/Sverige. Gennem denne aftale var det også muligt, at sikre SERMI certificeringer i Danmark. Juni 2023 blev det første værksted SERMI certificeret gennem denne aftale.

 

SKAD tilbyder GRATIS vejledning til alle, uanset medlemskabsforhold

Gennem denne vejledning sikrer vi en smidig og problemfri SERMI-certificering for ALLE danske værksteder, der får deres certificering via www.sermi.dk.

Hele certificeringen foregår på dansk, og SKAD tilbyder gratis bistand til forberedelse og uddybning af SERMI. Certificeringen sker online og følges op af to fysiske audits i de 60 måneder, certificeringen er gyldig.

Gennem dette samarbejde, kan danske virksomheder både får den fornødne vejledning, men også et afprøvet og gennemtestet forløb, så certificeringen og tilslutning til Trust Center i Holland, sker gnidningsfri.

 

Det praktiske

For at blive certificeret, skal en virksomhed leve op til nogle konkrete krav, som er fastsat i EU-forordningen 2018/858. Certificeringen gennemføres af et dertil akkrediteret Certificeringsorgan (CAB), som værksteder mv. skal ansøge om certificering hos. I dette tilfælde er dette CAB Treffco AB i Sverige, og ansøgningen sker via den danske side  på Treffo's hjemmeside - via www.sermi.dk. Alt er naturligvis på dansk!

Fordelen ved at anvende sermi.dk er, at virksomheden løbende modtager vejledninger og formularer, der hjælper virksomheden med at overholde loven og de krav der stilles fra EU. Det er vigtigt, at virksomheden kender til disse krav og har adgang til vejledningsmateriale og formularer, fordi virksomheden ellers kan risikere at miste certificeringen.

 

PRIS

Prisen for at blive certificeret, er der ikke meget forskel på. Selve certificeringen koster ca. 3.700+moms ekskl. lovpligtige auditering.
Adgang til vejleding: gratis (kun for virksomheder, der opnår certificering via www.sermi.dk).
Løbende information om forskellige nyheder ifm. SERMI: gratis (kun for virksomheder, der opnår certificering via www.sermi.dk).

 

Udfyld skemaet

På siden udfyldes relevante oplysninger, hvorefter man indsender disse. Herefter modtager man en e-mail med relevante dokumenter og vejledning.
Her skal man uploade en del dokumenter til CAB, som er indehaver af en GDPR sikker server. 

Der er tale om personlige dokumenter fra den juridiske ejer (person), den eller de udvalgte teknikere/mekanikere, virksomhedesdokumentation (CVR register), straffeattest, certifikatet i underskrevet stand (sendes af CAB til jer) mv. For ikke personejede virksomheder skal der sendes en serviceattest.

Du modtager en fyldestgørende vejledning, naturligvis på dansk, efter du har registreret virksomheden og medarbejder på www.sermi.dk

OBS: du bliver ikke opkrævet betaling, før at du er certificeret! 

 

SERMI certificeringen betyder i praksis, at man bliver anerkendt som et ”legitimt” og ”lovlydigt” værksted.

CAB har også pligt til, at foretage 2 fysiske kontroller i virksomheden (audits) indenfor den 5-årige periode, SERMI-certificeringen er gyldig.

 

Virksomhedsstrukturer

Det er umiddelbart virksomheden (CVR nr.) og en af værkstedet udvalgt medarbejder(e), der går ind under den normale certificering. Værkstedet kan tilvælge flere medarbejdere, der hver i sær skal godkendes og autoriseres med det samme, eller på et senere tidspunkt, f.eks. pga. en medarbejder forlader virksomheden og der skal en ny til.

Har en virksomhed flere afdelinger med individuelle CVR nr., så skal der ansøges for hvert CVR nr., da Trust Center, det store datacenter i Holland, gør forskel på virksomhedernes registreringsnummer (CVR nr.).

En virksomhed med flere afdelinger under samme CVR nr., behøver kun én certificering, og den certificerede medarbejder, kan arbejde i alle afdelinger under dette CVR nr.
Vælges der flere medarbejdere i forskellige afdelinger, så skal en hver afdeling med autoriseret medarbejder(e) fysisk auditeres af CAB.

 

Krav om dokumentation

 1. Dokumentation på virksomhedens registrering (f.eks. registreringsdokument fra SKAT og udskrift fra CVR-register, Virk.dk mv.), herunder navn på den juridiske ejer og evt. direktør, såfremt direktøren ikke er den juridiske ejer. I kan hente information også på proff.dk.
 2. Pas, kopi af forside og personoplysningsside, på virksomhedens juridiske repræsentant (anført i virksomhedsregister).
 3. Liste og pas på de personer, som skal have adgang til SERMI, for- og efternavn, personlig e-mailadresse, samt en stillingsbeskrivelse af medarbejderens ansvar og funktion. Der skal vælges teknikere/mekanikere/karrosserismede, der skal varetage opgaverne med at logge på bilproducentens server. Medarbejderen skal have en firma smartphone, som skal bruges til login med personlig firma e-mail adresse i mobilen.
 4. Kopi af virksomhedsforsikring (inkl. forsikringsvilkår beskrivelse) for personskader på min. 1 million Euro, og ansvarsskade forsikring på 0,5 million Euro. Kontakt dit forsikringsselskab for yderligere information.
 5. Underskrevet Certifikat 1A på, OG dokumentation af, at virksomheden driver lovlig forretning i køretøjsbranchen, herunder f.eks. medlemskab i en brancheorganisation, kæde eller lign. SKAD medlemmer kan bede om en bekræftelse for medlemskab. Send en e-mail til skad@skad.dk.
 6. Uddrag fra strafferegister for alle juridiske ejere i virksomheden (IO) (https://politi.dk/straffeattest/bestil-privat-straffeattest).
 7. Underskrevet Certifikat 1A (fremsendes efter anmodning om certificering). Misbrug af det af CAB underskrevne certifikat bevirker omgående tilbagetrækning af SERMI-certificeringen og autorisation til adgang til RMI.
 8. For virksomheder, der ejes af f.eks. en udenlandsk eller dansk virksomhed, fond eller koncern, skal der uploades en såkaldt Serviceattest, som skal indhentes fra Erhvervsstyrelsen. En serviceattest indeholder relevante oplysninger fra ATP, Skatteforvaltningen, Skifteretten og Politiet (Kriminalregistret), og den bestilles hos Erhvervsstyrelsen via Virk.dk (https://virk.dk/myndigheder/stat/ERST/selvbetjening/Anmod_om_serviceattest/)
 9. Uddrag fra strafferegister for ansøgende medarbejdere (IOE) (https://politi.dk/straffeattest/bestil-privat-straffeattest).
 10. Kopi af gældende og underskrevet ansættelsesbevis mellem din virksomhed og din medarbejder.
 11. Pas, kopi af forside og personoplysningsside af medarbejderen.
 12. Ansættelsesbevis af medarbejderen. Dækker ansættelsesbeviset for medarbejderen ikke i mindst 2 år, så skal der indsendes en kopi af tidligere ansættelsesbevis, der redegør for, at medarbejderen har arbejdet som mekaniker, karrosserismed eller autotekniker.

 

Når man er certificeret

Er virksomheden blevet certificeret, så sørger CAB for, at virksomhedens medarbejder(e) oprettes hos Trust Center i Holland, så der kan fås adgang via den personlige adgangsnøgle, der fungerer på samme måde som f.eks. MitID. Medarbejderen (den eller de der er certificeret), modtager via deres personlige virksomhedsmail en QR-kode. Denne kode anvendes til at downloade en dedikeret app til mobilen. Når appen er aktiveret og en PIN-kode er valgt, så har man sit digitale pas, som åbner op hos de forskellige bilproducenters lukkede SERMI-områder. Dvs. at man kan "rejse" med passet, for at hente data, vejledninger og software. 

 

OBS: loven kræver overholdelse af SERMI regler. Har du opnået din certificering via www.sermi.dk, så får du gratis vejledning herom hos SKAD!

Guldmedlemmer

 

Medlemskaber